četrtek, 5. december 2013

Opora na vodi - Balance brace

Opora na vodi (balance brace, ravnotežna opora) je prvi lik, ki je že točkovan na grenlandskih igrah, obenem pa eden lažjih manevrov (za ležanje seveda ne dobite točk, ne doma, ne v kajaku). Medtem ko je eskimski obrat navadno zelo črno-bel v tem, da ga bodisi naredimo ali pa ne, nas opora na vodi drži v položaju, ki naj ne bi bil stabilen. Pa je in to zelo. Tako pridobimo še en odtenek črno-belega obrata - veliko sivino :) na kateri lahko po mili volji izležavamo.
Kajak sam seveda nima pogojev, da bi ohranjal svojo lego pod takim kotom. Pomemben je položaj sistema kajak-kajakaš-veslo, težišče namreč potiskamo v vodo in reakcija vode nas dvigne dovolj visoko, da lahko na vodi ležimo. Če imamo dovolj vzgona lahko neovirano dihamo, v izhodišče pa se vrnemo s prenosom telesa nazaj nad rep kajaka.
Kako enostavno bomo na vodi ležali je odvisno od volumna in širine čolna, vzgona oblačil, jopiča in vesla. Kadar oporo delamo z 'navadnim' morskim kajakom, ki je večji in predvsem višji je pomembno, da zagotovimo več vzgona z jopičem, telo potisnemo globje v vodo in uporabimo veslo z večjim vzgonom (grenlandsko). V manjšem in ožjem kajaku si lahko privoščimo oporo brez vesla, še posebej če nosimo suho obleko. Prijetno ležanje.


gz